„Astăzi împreună cu colegii mei am luat o decizie necesară și indispensabilă pentru sănătatea democrației din România. Am luat decizia să continuăm campania pentru prezidențiale, dar această campanie va fi pentru susținerea candidatului Elena Lasconi. El a adăugat că a intrat cu încredere și speranță în competiție, fiind susținut de oameni de bună credință, dar „sunt un om realist, un om care știe exact care este situația politică și știe când să facă un pas în lateral sau un pas înapoi”. „USR a mai participat într-o alianţă, pe 9 iunie, cu Forţa Dreptei şi cu PMP, a obţinut atunci un scor, bun – rău, cred că undeva la 8,5%. Vom vedea şi ceilalţi candidaţi „iepure”, ca să zic aşa, cred eu că ar fi bine să se retragă din această competiţie, pentru că nu vor lua nici măcar numărul de semnături pe care le-au depus în momentul în care au mers la Biroul Electoral Central. Aşa mi s-ar părea logic”, a afirmat Simion, la „Dezbaterea preşedinţilor”, organizată de Digi 24.
Râde lumea. Ciolacu vorbind în engleză cu Trump
A se retrage cu torțe expr. (intl.) a fi prins de poliție, a fi arestat. „Mă retrag din competiţia prezidenţială. Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie, Bolojan, nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie drept posibil prim ministru, a făcut un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi Elena Lasconi să găsească o soluţie pentru a ”nu fragmenta voturile pentru modernizarea României”. PNL și USR PLUS au guvernat împreună în România în perioada decembrie 2020-septembrie 2021, în cadrul unei coaliții alături de UDMR. Coaliția s-a destrămat după ce premierul Florin Cîțu l-a demis pe Stelian Ion (USR) din funcția de ministru al Justiției.
Alegeri prezidențiale 2024. Candidatul unic, o cauză pierdută. Valeriu Stoica: ”Nu putem vorbi de o divizare a dreptei”
- Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, mai multe avertizări meteo de vreme rea, Cod Roșu, Cod Portocaliu și Cod Galben de ninsori, viscol și vânt puternic, pentru aproape toată țara.
- Candidata USR i-a mulțumit lui Ludovic Orban și a făcut apel și la celelalte forțe de centr-dreapta să i se alăture în cursa prezidențială.
- Re- + trage (după fr. retirer).
- ”Vă mulțumesc, domnule Orban, vă respect foarte mult.
Astăzi, împreună cu colegii mei din Alianța Forțelor de Dreapta, am luat o decizie pe care o consider necesară și indispensabilă pentru sănătatea democrației din România”, a spus Ludovic Orban, în momentul în care a luat cuvântul. Ludovic Orban a candidat de mai multe ori la Primăria Generală a Capitalei, dar fără succes. Atât în 2008, cât și în 2012 a pierdut alegerile în fața lui Sorin Oprescu, candidatul susținut de PSD și, ulterior de USL. Kemelen Hunor nu a vrut să comenteze pe larg.
Ludovic Orban a precizat că „este fundamental” ca această competiție să dea „șansa unui nou început pentru România” și, de aceea, „mă retrag din competiția prezidențială, să îi acord susținerea mea Elenei Lasconi”. „Nici BEC şi nici AEP nu au primit niciun document dinpartea competitorului din care să reiasă că cineva s-ar fi retras din cursaprezidenţială, este numai o declaraţie politică. Mâine, dacă îşi schimbăopinia, poate să participe în continuare la alegeri”, a afirmat Toni Greblă. „De acele voturi nu va profita niciun alt competitor,pentru că vor fi desemnaţi participanţi în turul 2 primii doi competitori careau obţinut cele mai mare număr de voturi exprimate.
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
Ludovic Orban a fost candidatul Alianţei Forţelor de Dreapta (liberal-conservatoare) la alegerile prezidențiale din 2024, însă s-a retras din cursa electorală cu doar câteva zile înainte de alegeri, anunțând că o susține pe Elena Lasconi, candidatul USR. Președintele Forței Drepte și-a anunțat retragerea din cursa prezidențială, în direct, la Digi 24. „Este o mutare interesantă, dar cred că pe lângă retragerea lui Ludovic (…) cred că adevărata retragere în seara asta ar trebui să fie a domnului Ciolacu, după afacerea Nordis şi după dovedirea relaţiilor cu acest clan imobiliar”, a spus Geoană. „Este o mutare interesantă, dar cred că pe lângă retragerea lui Ludovic (…) cred că adevărata retragere în seara asta ar trebui să fie a domnului Ciolacu, după afacerea Nordis şi după dovedirea relaţiilor cu acest clan imobiliar”, a spus Geoană.
E o mutare interesantă. Cred că adevărata retragere în seara asta ar trebui să fie a lui Marcel Ciolacu, după afacerea Nordis.”, a spus Geoană. Decizia retragerii a venit în contextul în care Ludovic Orban nu se regăsește printre favoriţi la alegerile prezidențiale, conform sondajelor de opinie. Vă reamintim că,luni seară, la scurt timp de la începerea dezbaterii publice la care auparticipat şase dintre candidaţii la funcţia de preşedinte, Ludovic Orban adeclarat că se retrage de la aceste alegeri şi o va susţine pe Elena Lasconi,preşedintele USR. ”Am o carieră politică de peste 30 de ani în care am urcat treaptă cu treaptă pe aproape toate funcţiile de demnitate publică în care am putut să îi servesc pe cetăţeni, de la cea de consilier local până la cea de premier, până la cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor. În ciuda anunțului prin care a precizat că se retrage din cursa electorală, numele Ludovic Orban va rămâne pe buletinele de vot, acestea nemaiputând fi legal modificate.
Mai pe înţelesul tuturor,nu are nicio importanţă dacă un competitor s-a retras în ceea ce priveştedesfăşurarea votului şi stabilirea rezultatului votului”, a adăugat şeful AEP, potrivit Agerpres. Orban a acuzat atunci că s-au produs „cele mai grave încălcări ale normelor democratice care au fost săvârșite vreodată într-un partid politic, în ultimii 31 de ani”. Ludovic Orban și-a anunțat candidatura la președinția României, în 16 septembrie, urmând să reprezinte alianţa politică formată din PMP şi Forţa Dreptei. Îți dorești o presă liberă și independentă, care nu dă înapoi când vine vorba de respectarea standardelor profesionale, refuză să se lase cenzurată, susține independența justiției, transparența decizională și valorile democratice. Alege să o susții.
Elena Lasconi aruncă din nou mingea în terenul lui Ciucă
Până acum nu avem stabilită o întâlnire pentru negocieri”, a conchis președintele liberalilor. „Eu am avut încredere în dvs ca și gazde, sper să respectăm formatul agreat, pentru că surprinze de genul acesta puteau fi făcute și într-o conferință de presă. Vom vedea și ceilalți candidați iepure care ar trebui să se retragă din această competiție, pentru că nu vor lua nici măcar numărul de semnături la depunerea la BEC.
După ce s-a retras simbolic din cursă, Ludovic Orban îi cere acum lui Nicolae Ciucă să facă același gest, pentru a o susține pe Elena Lasconi. Traian Băsescu a analizat șansele candidaților la alegerile prezidențiale, apreciind calitățile Elenei Lasconi și criticându-l dur pe Mircea Geoană. Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 24 noiembrie (primul tur) și 8 decembrie (turul al doilea), iar alegerile parlamentare vor fi pe 1 decembrie. „Dați-mi voie să fac un anunț, în urma căruia va trebui probabil să plec de la acest pupitru.
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Candidaţii pot renunţa numai până la data rămânerii definitive a candidaturilor, prevede legea, iar acest termen a expirat. „În acest scop, aceştia declară în scris pe propria răspundere https://meteolaram.org/ că renunţă la candidatură. Declaraţia se depune la Biroul Electoral Central”, scrie în legea 370 din 2004 pentru alegerea Președintelui României. Retragerea anunțată de Ludovic Orban nu înseamnă însă că numele său nu va mai apărea pe buletinul de vot.
Pe de altă parte, sunt un om realist care știe exact situația politică și știe când să facă un pas în lateral sau înapoi. Consider că e fundamental să mă retrag din competiția pentru alegerile prezidențiale și să o susțin pe Elena Lasconi pentru că România are nevoie de un început proaspăt”, a spus Ludovic Orban. „Vă mulțumesc, domnule Orban. Eu vă respect foarte mult, vă mulțumesc pentru încredere și domnului Tomac vreau să îi mulțumesc pentru încredere.
A trage înapoi. ♦ A scoate, a lua înapoi un lucru. A ieși voluntar dintr-o instituție, dintr-o funcție etc.; a renunța la… A merge, a pleca (înapoi); a se îndepărta.