Все про професію Frontend-розробника новая статья в блоге

З накопиченням досвіду і набуттям нових фронтенд вакансии компетенцій ти можеш підвищити свій рівень і стати, наприклад, Middle Frontend Developer, а потім продовжити своє професійне зростання. У майбутньому перед тобою може відкритися можливість керувати групою розробників, посісти позицію Frontend Architect, перейти у сферу Fullstack або управління проєктами. Є шанс спеціалізуватися в конкретних напрямках, як-от створення мобільних застосунків або розробка анімацій, щоб займатися тим, що справді приносить задоволення. Різниця в тому, що код фронтенда взаємодіє з користувачем, а код бекенда – з даними на сервері. Front-end розробник займається не тільки версткою, а й більш глобальними речами, пов’язаними з сайтом і веб-додатком.

Початок кар’єри у Front-end: чим займається розробник і як отримати перший оффер

На момент написання статті кожна шоста вакансія на Djinni у розділі “JavaScript / FrontEnd” з досвідом від 0 до 1 року мала серед обов’язкових або бажаних технологій GraphQL. Всі три технології мають особливу цінність для кожного веброзробника та розкривають організацію роботи інтернет-застосунку. Дані системи дозволяють команді програмістів працювати над одним проєктом одночасно, зберігаючи внесені зміни, і навіть відслідковувати виконання завдань кожним членом групи. Приділіть особливу увагу верстанню під мобільні пристрої, тому що сучасний вебспоживач дуже багато часу проводить у смартфоні.

Ваші навички після навчання

Потім переходьте до складніших, таких як односторінкові застосунки або інтернет-магазини. Фронтенд розробники тісно співпрацюють з дизайнерами, щоб втілити їхні ідеї у життя. Це як створювати витвір мистецтва разом, де дизайнер малює ескізи, а розробник їх оживляє. Якщо говорити про курси, то навчання займає від 4 до 12 місяців в залежності від програми кожного навчального центру.

Купуй передплатуз доступом до всіх курсів та сервісів

Вони були створені з метою убезпечити ООП-орієнтованого розробника від незрозумілого, заплутаного спагеті-коду, який також ще й дуже важко підтримувати. Є два способи стати frontend розробником – навчитися самостійно або пройти курси. Потрібно бути достатньо мотивованим, щоб досконало вивчити фронтенд. Покажіть на співбесіді, що ви горите фронтендом, що ви постійно вчитеся і хочете рости. Технології в айті розвиваються швидко, і ви повинні бути готові не тільки постійно вчити нове, але і стежити за оновленням вже існуючих знань.

Як знайти першу роботу frontend-розробнику?

Як стати frontend розробником

Фронтендер налаштовує анімації, зміну вікон, встановлює шрифти та розташування об’єктів. Якщо ви розумієтеся на HTML і CSS, то без проблем освоїте розробку. У свою чергу, навички у frontend дозволяють швидше вивчати інші мови програмування та серверні технології.

  • Його завдання – забезпечувати візуальну привабливість і коректну роботу веб-сторінок.
  • Він залучений до цікавих проєктів і працює з сучасними технологіями та інструментами.
  • Готуйтеся до співбесід, вивчаючи типові питання та завдання, які можуть виникнути.
  • Крім того, вони повинні дбати про те, щоб сайт виглядав привабливо і працював на різних пристроях і браузерах.
  • Індустрія постійно розвивається, тож постійне навчання та вдосконалення навичок є ключем до успіху.
  • Крім того, Frontend Developer мусить постійно оновлювати свої знання і залишатися в курсі останніх тенденцій та технологій, щоб бути конкурентоспроможним на ринку праці.

Завдання фронтенд розробника – пов’язати створений макет вебсайту (який створив UI/UX-дизайнер) із серверною частиною, за яку відповідальний backend-розробник. Читаючи код, написаний іншими розробниками, ви покращуєте свої навички, бачите, що у завдань буває не тільки один вид вирішення. Також ви можете взяти участь у відкритих проєктах, код яких доповнюють і правлять різні розробники. Це покращує ваші навички, додає здатності критично дивитися на код. Frontend розробник повинен вміти зверстати макет, побудувати веб-додаток, не боятися серверної частини сайту, а також розробити користувацький інтерфейс, впровадити в нього скрипти.

Наряду з традиційною трійкою – Vue.js, React та Angular – у вакансіях часто зустрічаються інші фреймворки, створені на їхній базі, наприклад Next.js та Nuxt. Npm використовують для керування залежностями, себто для встановлення, оновлення та видалення тих пакетів (бібліотек та інструментів), які використовуються у вашому проєкті. Незамінна річ для FrontEnd розробників, якою ви обов’язково користуватиметеся.

Вивчіть базові скілли зі списку нижче і починайте пробувати свої сили у різних компаніях. Через кілька співбесід ви отримаєте новий досвід і переконаєтеся, що питання часто задають схожі. Крім того, в компанії може просто не бути фактичного поділу рівнів junior, middle і senior. При тому, що по факту ці вимоги можуть відноситися до рівня middle. Як вже говорилося вище — це фахівець, який займається візуальною частиною сайту або веб-додатка.

Як стати frontend розробником

Детальніше зі спеціальністю, навчальною програмою і викладачами можна ознайомитися за посиланням. Розумінням, як відбувається взаємодія FrontEnd-a з BackEnd-ом. У нашому онлайн-курсі Frontend-розробки з нуля є цілий блок про софт скіли.

Головна перевага перед REST API – наявність лише однієї точки входу, що дозволяє більш динамічно та гнучко визначати взаємодію з даними. Інструментарій вибирається індивідуально під проєкт та важко передбачити, які задачі вам потрібно буде вирішувати. На даний момент найбільшою популярністю користується React, оскільки вона збалансована як з точки зору складності, так і з точки зору багатства функціоналу.

В ході навчання і роботи за фахом ви будете неминуче стикатися з помилками під час запуску коду або питаннями, відповіді на які найефективніше шукати в інтернеті. Тут же стане в нагоді вже згадана англійська мова — більшість корисної інформації в інтернеті саме мовою туманного Альбіону. Ну а останнім пунктом, мабуть, поставимо знайомства, котрі є таким собі чіт-кодом. Наряду з менторством цей варіант істотно полегшує шлях FrontEnd розробника. Якщо ви — розробник-початківець, що подає надії, і у вас є знайомі в IT, які можуть вас порекомендувати на відповідну посаду, ви з 99% ймовірністю потрапляєте на співбесіду. Фронтендер здатний створювати функціональні програми та наповнювати зверстані сторінки повноцінними даними.

Як стати frontend розробником

Вони дають змогу мати певний каркас і працювати в рамках нього. Буде корисно ознайомитися, як інші організовують свої каркаси, використовувати ці каркаси й бути набагато продуктивнішим, чим у випадку, якщо писати все з нуля. Фреймворки, з якими обов’язково треба познайомитися – Bootstrap, Bulma, Tailwind. Успішна кар’єра у фронтенд-розробці вимагає поєднання технічних знань, дизайнерського мислення та комунікативних навичок.

Фахівця, який може виконати завдання frontend-у і backend-у називають fullstack-розробником. Робота на фрілансі – це мрія всіх розробників, проте працюючи в команді, ви маєте чудову нагоду переймати досвід старших девелоперів, навчатися, радитися та вдосконалюватися. Потрібно пройти навчання, а потім якнайшвидше потрапити на реальний проєкт із досвідченими людьми та здобувати практичний досвід. Один зі способів його отримати — знайти програму стажування чи влаштуватися на роботу інтерном. Frontend Developer має володіти англійською на рівні не нижче B1 (Intermediate). Це потрібно для роботи з кодом, читання документації та професійних ресурсів.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/